Història del Cor de l'Empordà
El Cor de l'Empordà és un nou projecte artístic amb vocació de servei al territori i al país.Les grans obres musicals del repertori sacre del barroc, clàssic i romàntic amb els elements orquestra, gran cor i parts solistes, és l'itinerari que el cor s'ha marcat per al seu desenvolupament musical.La direcció i els integrants del cor són persones que provenen de diversos àmbits del món coral empordanès i gironí. Col·laboren amb un treball tècnic rigorós per a fer possible un producte d'alt nivell artístic. El valor personal dels integrants del cor, la maduresa musical del país per part d'intèrprets i públic, els equipaments que configuren el mapa municipal i les diverses situacions històriques de país, han de servir per cohesionar un projecte cultural que neix amb vocació de ser un projecte engrescador, inclusiu i proper.
El cor està integrat actualment per 38 cantaires.La seu és a Verges. Integren la seva direcció artística, preparadors de veu, directors d'orquestra i cor amb una trajectòria i experiència contrastada. La preparació de les obres té una durada de 6 mesos i a partir de la seva estrena l'obra té vigència durant una temporada. La junta del cor és qui governa l'activitat del cor i l'orquestra i pren les decisions estratègiques de cada projecte i és des d'on l'associació es vehicula en l'àmbit econòmic.
El segon projecte durant la temporada 2018-19 va ser el Messies de Händel. A la temporada 2019-2020 hem recuperat el Rèquiem de Mozart incorporant-lo al repertori que el cor ofereix juntament amb el Messies. Aquestes dues obres formen part de manera permanent de la nostra oferta musical.

 Els cursos 2020-22 la Passió segons Sant Joan de J.S. Bach. 2022-23 Passió versus Passió espectacle que, pretén establir un diàleg sincer entre l'expressió cultural realitzada des del refinament propi de les elits amb la tradició popular que d'antuvi intenten explicar-relatar els fets ocorreguts fa més de dos mil·lennis a Jerusalem. Fets que clarament han marcat la cultura de la civilització occidental en tots els àmbits.És sabut que J.S.Bach incorpora en aquesta gran obra del barroc alemany la participació del poble usant cants que aquest coneixia en forma d'himnes interpretats dins la litúrgia luterana.
Així doncs, és a partir de l'ús que Bach fa dels cants populars que vam idear aquesta representació, unint el què passa a Verges cada Dijous Sant de manera ininterrompuda des de fa segles, amb una de les obres cabdals de la música de tots els temps.
Bach en la seva obra, la Passió segons Sant Joan utilitza els textos de l'evangeli joànic, cantat en forma de recitatiu, que va farcint amb àries, corals i turbes.
Nosaltres substituïm aquest text per l'emprat a la representació de la Processó de Verges, textos arranjats per l'ocasió i aquest cop recitats per un actor.
El resultat és refermar que és possible el diàleg entre una obra interpretada a Leipzig fa tres-cents anys i una representació popular que ja en aquell moment es representava als carrers d'un petit poble rural a més d'un miler de quilòmetres de distància. Tots els camins que emprenen les diferents comunitats per explicar una visió del món des de les particularitats, esdevenen universals a través de la cultura sigui popular o culta.
Història del Cor de l'Empordà