DIRECCIO DE PROJECTES MUSICALS

Juanjo GRANDE, director

"Si pots caminar pots ballar, si pots parlar pots cantar",
proverbi de Zimbabwe.

«Música es música» li va dir Alban Berg a Gershwin enmig d'una discussió sobre la música clàssica i les músiques de caire més lleuger i popular. No es tracta del mateix? Juanjo Grande ha fonamentat la seva tasca musical en la darrera dècada sobre aquesta idea: tota la música és per a tothom. Direcció de cors i orquestres, projectes participatius, projectes creatius, community music i una recerca constant per compartir la seva passió per la música del Renaixement fins les músiques actuals.

Juanjo Grande desenvolupa una intensa carrera on combina la seva faceta com a director de cor i orquestra (MA in Music, The University of York, UK) amb la de pedagog (Magisteri Musical, UAB) i musicòleg (Universidad de La Rioja) tot explorant noves vies de comunicació i interpretació que pretenen d'una manera natural unir diferents tipus de públic en els seus concerts i projectes. En el camp de la direcció d'orquestra es forma amb Peter Seymour amb qui aprofundeix en el camp de la interpretació amb criteris històrics posant especial èmfasi en entendre la retòrica com a una eina essencial per a entendre les intencions del compositor i al mateix temps persuadir l'audiència. També ha rebut consells de John Stringer i Alexander Polishchuk en el camp de la direcció orquestral. Ha assistit a seminaris i cursos d'interpretació amb Andrew Manze, Emma Kirby, Lynne Dawson, Donald Burrows, Judith Weir, John Potter i Nicholas Cook. Va rebre lliçons de cant de Joseph Cornwell i Jason Darnell. Ha fet recuperacions i estrenes com la primera òpera de W.A. Mozart La Finta Semplice o el Requiem del mateix compositor en la finalització de Duncan Druce.

Ha desenvolupat una especial sensibilitat i rigor en el treball que li ha permès mantenir una estreta col·laboració amb l'Orquestra i Cor Nacional d'Espanya (OCNE) amb qui ha estrenat obres de David del Puerto, Marisa Manchado y Fernando Palacios a banda de dirigir amb el Cor Nacional el concert "C@ntamos Contigo" en les seves darreres edicions.

També ha col·laborat amb compositors com Arvo Pärt o John Adams en projectes creatius sobre la seva música.
Es requerit habitualment per desenvolupar la seva tasca amb institucions com Obra Social La Caixa, L'Auditori, JONDE, CNDM, Fundación RAIS o el Museo Thyssen- Bornemisza.