DIRECCIÓ MUSICAL

Juanjo Grande

«Música es música» li va dir Alban Berg a Gershwin enmig d'una discussió sobre la música clàssica i les músiques de caire més lleuger i popular. No es tracta del mateix? Juanjo Grande ha fonamentat la seva tasca musical en la darrera dècada sobre aquesta idea: tota la música és per a tothom. Direcció de cors i orquestres, projectes participatius, projectes creatius, community music i una recerca constant per compartir la seva passió per la música del Renaixement fins les músiques actuals.

Juanjo Grande desenvolupa una intensa carrera on combina la seva faceta com a director de cor i orquestra (MA in Music, The University of York, UK) amb la de pedagog (Magisteri Musical, UAB) i musicòleg (Universidad de La Rioja) tot explorant noves vies de comunicació i interpretació que pretenen d'una manera natural unir diferents tipus de públic en els seus concerts i projectes. En el camp de la direcció d'orquestra es forma amb Peter Seymour amb qui aprofundeix en el camp de la interpretació amb criteris històrics posant especial èmfasi en entendre la retòrica com a una eina essencial per a entendre les intencions del compositor i al mateix temps persuadir l'audiència. També ha rebut consells de John Stringer i Alexander Polishchuk en el camp de la direcció orquestral. Ha assistit a seminaris i cursos d'interpretació amb Andrew Manze, Emma Kirby, Lynne Dawson, Donald Burrows, Judith Weir, John Potter i Nicholas Cook. Va rebre lliçons de cant de Joseph Cornwell i Jason Darnell. Ha fet recuperacions i estrenes com la primera òpera de W.A. Mozart La Finta Semplice o el Requiem del mateix compositor en la finalització de Duncan Druce.

Ha desenvolupat una especial sensibilitat i rigor en el treball que li ha permès mantenir una estreta col·laboració amb l'Orquestra i Cor Nacional d'Espanya (OCNE) amb qui ha estrenat obres de David del Puerto, Marisa Manchado y Fernando Palacios a banda de dirigir amb el Cor Nacional el concert "C@ntamos Contigo" en les seves darreres edicions.

També ha col·laborat amb compositors com Arvo Pärt o John Adams en projectes creatius sobre la seva música.
Es requerit habitualment per desenvolupar la seva tasca amb institucions com Obra Social La Caixa, L'Auditori, JONDE, CNDM, Fundación RAIS o el Museo Thyssen- Bornemisza.



Jordi Lluch i Arenas

Ha realitzat estudis de piano amb Joan Rubinat i Miquel Farré; estudis superiors en composició i instrumentació al Conservatori Professional de Badalona, i els de direcció d'orquestra al Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona amb Albert Argudo; també ha seguit estudis de cant, amb Ricard Bordas i Salvador Parron.

Com a cantant ha participat en diferents formacions vocals: Coral Càrmina, Cor Madrigal, Capella de Santa Maria del Mar i per a l'espectacle de l'Auditori de Barcelona Wimoweh (els camins de la veu). Ha participat també com a cantant en el curs internacional Baroque Voices amb Gianluca Capuano i Roberto Gini a Carpentras i a Normandia (França). Ha exercit també de professor de Pedagogia de la Música a l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC).

En el camp de la direcció coral s'ha format amb Mireia Barrera i Pierre Cao principalment i també i ha participat en diferents cursos amb mestres com Manel Cabero, John Poole, Carl Hogset, Johan Dujck, Martín Schmidt, Josep Vila...

És coordinador i professor de direcció coral en els cursos anuals que organitza la FCEC (Federació Catalana d'Entitats Corals) en la demarcació del Barcelonès. Ha estat professor també en altres cursets de direcció com el 1r Curs d'Estiu de Direcció Coral organitzat per SCIC, ESMUC i FCEC, o bé al 1r Taller de direcció coral (Mataró). Ha dirigit diferents formacions vocals al Maresme, al Vallès, al Gironès i al Barcelonès. Recentment ha estat convidat a dirigir el Requiem de Gabriel Fauré en un taller participatiu organitzat per la demarcació del Maresme de la FCEC.

Ha gravat el disc "Les set paraules de Crist a la Creu", de Cristòfor Taltabull, dirigint l'Orquestra de Cambra de Granollers, el Cor Ciutat de Mataró i el tenor Josep Fadó, editat per Audiovisuals de Sarrià. I recentment ha recuperat l'obra "El Misterio de la Redención" del mateix Cristòfor Taltabull i l'ha reestrenat amb l'Orquestra Terrassa 48. És també el responsable musical del projecte solidari Cantem Àfrica. Un projecte de cooperació a Moçambic i el Senegal.

Actualment fa de director-preparador al projecte El Cor Canta, a Barcelona i dirigeix la Coral Regina de Manlleu, la Coral Belles Arts de Sabadell i és fundador i director del Cor Ciutat de Mataró. 

És, també, llicenciat en Filologia Catalana.

Quim Bonal

Nascut a Barcelona Quim Bonal comença els seus estudis musicals a l'escola L'ARC de la mateixa ciutat. S'inicia al piano amb MªTeresa Albiol i després amb Albert Romaní amb el qual treballa la interpretació d'estils.
Més endavant coneix Eulàlia Solé i estudia amb ella durants sis anys.
L'any 1992 guanya una beca i es desplaça a París on hi resideix per un llarg període. Aconsellat per Marian Ribizcky amplia els seus estudis pianístics amb Ramzi Yassa. Tres anys més tard coneix Ethéry Djakeli amb qui renovarà tots els seus coneixements tècnics per apropar-se al món del so partint dels assajos i treballs indagats per Marie Jaëll, pianista alsaciana deixeble i amiga de Franz Liszt que abandonà la seva carrera per oferir una alternativa de recerca més profunda i acurada de la tècnica pianística i del so.
Més endavant és guardonat pel "Concours musical de France".
Quim Bonal posa èmfasi en el treball del "Toucher" i, de mica en mica va modulant i buscant un so més volàtil, més transportable.
D'ell s'ha dit que la seva capacitat de concentració fa que no el distreguin elements ex-terns a l'obra i que el seu discurs és sempre conherent.
Una de les actuacions més destacables de Quim Bonal val a dir que va ser la de les Variacions Goldberg de J.S. Bach a Calella de Palafrugell on el públic es posà dret emocionat per la seva interpretació.
Bonal diu: "En la música trobo la més alta raó de creure en la possibilitat de mantenir units els extrems més oposats, els més irreductibles i donar-los aquests marges de llibertat a fi i efecte de mostrar cada element en joc. És aquest el gran ensenyament de la música".